Een regenjas is uiteraard bedoelt om je droog te houden. Toch snappen veel merken dit nog niet helemaal. Waarschijnlijk vanwege prijstechnische redenen. Waar moet je nou op letten als je een regenjas koopt? Heb jij ook echt geen idee? Na 8 jaar verkopen van hippe regenjassen heb ik de nodige ervaring opgedaan. Hieronder 5 tips van mij:

1. Materiaal

Allereerst is het materiaal waarvan de regenjas is gemaakt van belang. Zoals je waarschijnlijk weet absorberen natuurlijke stoffen zoals katoen en wol water. Wil je katoen waterdicht krijgen, dan moet deze echt voorzien zijn van een goede coating. Let er dus op of een jas een goede waterdichte coating heeft of dat de stof van zichzelf al waterdicht is zoals PVC. Je kunt checken hoe hoog de waterdichtheid is van een jas. Bij iedere regenjas wordt dit vermeld. Mijn ervaring is dat je moet gaan voor een minimale waterdichtheid van 5000 mm per cm2. Hoe hoger de waterdichtheid, hoe beter, maar ik zou in ieder geval nooit gaan voor een jas waarvan de stof niet minder dan 5000 mm per cm2 aan kan. Bij Hipinderegen.nl verkopen we die daarom ook niet.

2. Naden getapet

Een goeie regenjas heeft naden die zijn getapet. Dat wil zeggen dat de naden aan de achterzijde zijn voorzien van een “plakstrook”, waardoor er geen water door de naden kan lekken. Dit is dus erg belangrijk, want een gewoon naad laat bij langdurige regenval gewoon nog water door.

3. Capuchon

Een goede capuchon is belangrijk als je je hoofd droog wilt houden in regenachtig weer. Natuurlijk kun je ook een zuidwester of een paraplu gebruiken, maar een capuchon heb je tenminste altijd bij je en is ook fijn als je op de fiets zit en je lastig een paraplu kunt vasthouden. Let bij een capuchon op dat deze koordjes heeft die je aan kunt trekken zodat hij goed op je hoofd blijft zitten als het waait. Daarnaast hebben sommige capuchons ook een klepje waardoor de regen ook minder snel in je gezicht komt.

4. Ademend

Wat is er nou vreselijker dan een jas die van buiten wel waterdicht is, maar waar je van binnen zeiknat wordt van het zweet. Een goeie regenjas heeft een ademende stof en zorgt ervoor dat transpiratievocht naar buiten kan. Hoe hoger het ademend vermogen, hoe sneller het transpiratievocht wordt afgevoerd, hoe droger je blijft. Als de jas een waterdampdoorlaatbaarheid heeft van minimaal 5000 gram/m²/24 uur, dan kun je ervan uitgaan dat deze goed ademend is. Als katoen gerubberiseerd is, dan is de stof dus niet meer ademend. Dit gebeurt ook bij veel regenjassen. In dit geval maken ze vaak gaten onder de oksels.

5. Windcuffs

Een echte goeie regenjas zorgt er ook voor dat er geen regen naar binnenkomt bij je armen. Hiervoor hebben veel regenjassen speciale windcuffs aan de binnenzijde of kun je de mouwen strakker rond je pols bevestigen met een drukknoopje. Vooral als je de regenjas wil gaan gebruiken op de fiets is het aan te raden dat je regenjas ook hier rekening mee houdt. Ik hoop dat je iets hebt aan deze 5 tips. Mocht je nou nog meer vragen hebben, dan hoor ik het heel graag! Je kunt me altijd mailen (monique@hipinderegen.nl) of bellen (035-8875991).